Saaristolaisleipä

 

8 dl piimää tai omenamehua
100 g hiivaa
2 rkl suolaa
2 dl siirappia
4 dl kaljamaltaita
4 dl ruisjauhoja
(2 dl auringonkukansiemeniä)
8–10 dl vehnäjauhoja

Sivelyyn

1 osa siirappia
1 osa vettä

Lämmitä piimä tai mehu kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, maltaat, ruisjauhot sekä auringonkukansiemenet ja sekoita tasaiseksi.

Alusta taikina vehnäjauhoilla kimmoisaksi. Ripottele taikinalle hieman jauhoja, peitä liinalla ja anna kohota tunnin ajan.

Nujerra taikina ja jaa se voideltuihin leipävuokiin tai alumiinivuokiin. Anna leipien kohota peitettyinä noin tunti.

Paista leipiä 175 asteessa 50–60 minuuttia. Kun leivät ovat olleet uunissa noin puoli tuntia, sivele niiden pinnat siirapin ja veden seoksella.

Jäähdytä valmiit leivät liinan alla.